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STATE BOARD OF ORTHOTICS, PROSTHETICS AND PEDORTHICS 
OPPCE REMINDER 

LICENSEES WITH FIRST ISSUE DATES IN:    2003     2006      2009    AND   2012 
 

 
The upcoming license renewal (licenses expiring January 31, 2016) generally marks the OPPCE accrual 
reporting cycle for renewing licensees with first issue dates as noted above.  In accordance with Ohio 
Revised Code §4779.20: 
 
 CE units must first be reported to the Board at the time of a licensee's 4th license renewal, and 

subsequently at every 3rd license renewal thereafter. 
 
 CE units must be accrued during the 3-year period prior to the renewal due date (i.e., January 1, 

2013 - December 31, 2015)     
 
ORC § 4779.20 - Renewal provides as follows regarding the number of units/points that are required for 
reporting: 
 
  licensed as an orthotist or prosthetist: 45 CE units     
  licensed as a pedorthist:  33 CE units  
  licensed as a prosthetist and orthotist:  75 CE units   
  
Question: How do I know if I need to attest to CE accrual during the upcoming license 

renewal registration? 
 
Answer: The extra number “tagged” onto your regular license number identifies your OPPCE 

renewal reporting cycle  For the upcoming renewal, the data tag is displayed as a “ – 3 ” 
after the other digits in your license number.  Although there may be an exception or two, 
generally this enumeration was applied for licenses first issued in 2003, 2006, 2009 or 
2012.    

 
Question: How do I know when my license was first issued? 
 
Answer: (1)  We print the “date of first issuance” on license renewal forms.  

(2) Click on “license verification” link in the left-hand navigation pane at 
http://opp.ohio.gov, fill in last name only on the search page, then click through to 
the full verification information – the final page displays credential information, 
name, business contact information and date of first issuance.  

 
Question: Will the Board office respond to individual requests to check my cycle? 
 
Answer: Yes, but on a limited basis.  However, if you need further guidance, send a request by fax 

or email – telephone requests should be avoided, please.  Make sure your fax or email 
request clearly states your name and license number(s).  We will try to respond within 24 
hours of receipt of any such request, but please allow up to three business days. 

 
Question: Does the Board track my OPPCE accrual? 
 
Answer: No; the Board only audits your statement of compliance subsequent to the relevant 

renewal process.  Generally, your CE activity is tracked by your national credentialing 
partner.  If you do not maintain your private credential, you must maintain your own CE 
records to comply with regulatory language and audit processes.  

 
Question: Where can I get more information about Ohio CE (OPPCE) requirements? 
 
Answer: Basic information is posted to the http://opp.ohio.gov website under Continuing 

Education. 


